Ølspillet hestevæddeløb

hestevæddeløb

Tag på druk-trav med ølspillet hestevæddeløb

Drukspil er en alle tiders måde at sende festen godt fra start. Mange danskere har prøvet at befinde sig til en kedelig komsammen i en smagsløst indrettet lejlighed ved Husum torv, hvor alle samtaler drejer sig om børn eller huskøb. Med et drukspil med hånden, kan du hurtigt vende stemningen, få kastet alle tanker om børn og huskøb lang pokker i vold, og få sat sjofelheder og skandaler i første række. Hestevæddeløbet er et alle tiders udgangspunkt, da det kun tager et par minutter at lære reglerne og det kan spilles i utallige variationer.

Et godt hygge drukspil for to til mange personer

Hestevæddeløb går i alt sin enkelthed ud på, at man satser på en ud af fire heste, der kan udgøres af et alle fire kulører af et hvilket som helst kort i et almindeligt kortspil. ”Hestene” passerer igennem et antal ”porte” der udgøres af tilfældige kort fra bunken langt vinkelret på rækken af heste, så at kortene kommer til at ligge i en L-formation. Den hest der først passerer den sidste port, vinder.

I spillet vælges en person som dealer, og styrer indsatserne. Det er i princippet muligt for denne person at deltage i spillet, samtidig med at han agerer dealer.

Der kan sættes mange forskellige typer væddemål, inklusive top 3, vinder, eksakt placering, og så videre. Forud for spillet aftales præcis hvad de forskellige indsatser tilbagebetaler. Kampvinder kunne for eksempel udløse 4 gange af ens indsats i tåre. Vinder kan uddele disse tåre til de andre deltagere i spillet.

Det er meget almindeligt, at man sætter den klausul, at deltagerne selv skal drikke det antal tårer de sætter som indsats. Det sikrer, at der er et form for loft på hvor meget der pålægges hinanden at drikke.

Opsætning og spil

I hestevæddeløb starter dealer med at lægge fire ens kort i en række med ansigtet opad. Disse kort er ”hestene”. Herefter lægges eksempelvis 8 kort med ansigtet nedad på en ret vinkel med hestene. Disse kort er ”porte”.

Dealer trækker nu et kort fra den resterende bunke. Den hest som har samme kulør som kortet, rykker frem til næste port. Dealer trækker endnu et kort, og så fremdeles, indtil en hest er kommet over sidste port.

Ofte inkluderes endnu en dynamik i spillet for at øge spændingen: Hver gang alle heste har passeret en port, vendes kortet, og den hest med samme farve som kortet, rykker et felt tilbage. De spillere som har satset på hesten, drikker en tår.

Tilføjelser til spillet

Hestevæddeløb kan spilles på flere måder, både med hensyn til væddemål, antal porte og andet. Et par almindelige variationer i spillet inkluderer:

Vinder drikker ikke: Den eller de personer som vinder væddeløbet, skal ikke drikke. Normalt skal alle drikke deres egne indsatser.

Jokere er vinderens: Der kan også spilles med jokere. Hver gang der i spillet trækkes en joker, vil dette betyde, at den førende hest vil rykke et felt frem.

Start-bet: Der sættes et væddemål på hvilken hest der først forlader den første port. Det er en god måde at sparke spillet i gang på.

Væddemål fra port til port: I stedet for kun at satse på det endelige udfald, kan der gøres indsatser for hver port i spillet. Dette bliver en smule mere komplekst at holde styr på, men gør til gengæld, at spillet bliver festligere undervejs.

Gode råd

Hestevæddeløb og andre drukspil er sjovt som en icebreaker i starten af en fest og kan sætte lidt mere galop i tingene. Det er ikke en god idé at spille spillet alt for langt inde i festen, da det kan være svært for folk at fornemme hvor meget de kan tåle, hvis de i forvejen har drukket nogle genstande. Målet er jo ikke at blive syg og brække sig – kun at skabe en lidt friere stemning.

Hav en blok ved hånden, så i kan holde bedre styr på væddemål og indsatser. Så er i sikre på, at det hele går fair til, og at ingen snyder.

Prøv en runde uden alkohol: Hvis i ikke har prøvet spillet før, kan det være en god idé lige at tage en runde, hvor i drikker sodavand eller slet ingen ting, for lige at få en fornemmelse for hvor skrapt spillet er, og om i ønsker at inkludere nogle af spillets forskellige variationer. Det er sjovest, når man ved hvad man går ind til!

Hvorfor hedder det hestevæddeløb

Spillet kaldes for hestevæddeløb, fordi kortene er lidt som fire heste der løber for at komme først over målstregen, men spillet kunne ligeså godt hedde hundevæddeløb eller bare 100 meter løb. Man kan jo kalde det lige hvad man synes.

En anden grund til at spillet kaldes hestevæddeløb er, at der almindeligvis bruges de former for væddemål, som man normalt ser i forbindelse med et hestevæddeløb.

12 Sep 2018